20 Questions And Answers Of History
Q1. The British formed the East India Company in the Year.  ( Answer : 1600 )

Q2. The last independent Indian state to be absorbed in British Empire in India by Dalhousie was ( Ans : Punjab )

Q3. The permamt settelement in Bengal was British in the year ( Ans : 1793)

Q4. The third battle of Panipat was fought in the year ( Ans: 1753)

Q5. The Asiatic Society was established in Kolkata by  (Ans: Sir William Jones )

Q6. Mahatma Gandhi returned to India leaving South Africa for ever in (Ans: 1915 )

Q7.Al-Hilal was a newspaper started for propagating nationalism by ( Ans: Abul Kalam Azad )

Q8. The slogan "Inquilab Zindabad" was first raised by ( Ans: Bhagat Singh )

Q9. The most important feature of the Gov Act of 1919 was ( Ans: Dyarchy )

Q:10 The strategy "divide and rule" was adopted by (Ans : Lord Minto )

Q11:The Indian Independence league was set Up By ( Ans : Ras Bihari Bose )

Q12. The Cripps Mission visited India during the regime of ( Ans: Lord Linlithgow)

Q13. The title of Governor General was changed to that of viceroy in the year -  (Ans: 1858 )

Q14: Which of the following was written by Raja Ram Mohan  Roy ( Ans: Tuhfatul Muwahiddin )

Q:15 Before Delhi, where was the capital of India during the British India ? (Ans: Kolkata )

Post a Comment

Please Do Not Enter Any Spam Link In The Comment Box.

Previous Post Next Post
× DMCA!Bilimtook.com is in compliance with 17 U.S.C. * 512 and the Digital Millennium Copyright Act (DMCA). It is our policy to respond to any infringement notices and take appropriate actions. If your copyrighted material has been posted on the site and you wanna this material removed, Contact Us